Hertog Zout

Wat we doen

Hertog Zout speelt echte verhalen; persoonlijk, universeel en authentiek. We beginnen bij een documentaire bron, laten onze aannames los en bevragen alles openlijk en schaamteloos eerlijk. Vervolgens zetten we die kwetsbaarheid op een podium. Onze voorstellingen spelen met, in, voor en over de samenleving. We werken daarbij intensief samen met maatschappelijke organisaties.

Eerdere voorstellingen gingen over generatiekloven, immigranten en vluchtelingen, gedetineerden en het leven na detentie en leven rond de armoedegrens. In 2019 werken we aan projecten rondom ‘outsiders’. Mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om mee te draaien in onze ‘ieder voor zich’- samenleving.

Hertog Zout is de organisatie rondom het werk van theatermaker Letizia Rompelberg.

 

Letizia Rompelberg

Letizia (Maastricht, 1984) is een theatermaker met een scherp oog voor menselijkheid. In 2010 studeerde zij af aan de Academie voor Theater in Tilburg en werkt sindsdien aan theaterprojecten die middenin de samenleving staan. Haar regiestijl is toegankelijk, een tikkeltje melancholisch, maar altijd optimistisch. Een belangrijk kenmerk van haar werk is het realisme, dat te pas en te onpas opduikt in de voorstellingen. Letizia maakt theater dat je vol in het leven zet en je op een nieuwe manier laat kijken naar de wereld door echte verhalen van bijzondere mensen. 

“In een wereld waarin het ‘ieder voor zich’ is, is het belangrijk om echt naar elkaar te kijken, zonder oordeel. Via theater probeer ik het persoonlijke universeel te maken. De voorstellingen zijn gebaseerd op “het echte”, via interviews of documentaire materiaal. Ik hoop daarmee heel ‘dichtbij’ te komen.

Ik klets graag met ‘outsiders’. Mensen die niet vanzelfsprekend meedraaien in onze samenleving. Ik registreer mijn eigen aannames en vooroordelen en gebruik die als startpunt. Daarna stel ik mijn vragen en luister met al mijn zintuigen en zet mijn ervaringen dan weer om in theater. Ik probeer mijn publiek hetzelfde te laten ervaren als ik tijdens die bijzondere ontmoetingen: de rijkdom ervaren om je eigen aannames ontkracht te zien worden door mensen die veel dichterbij je staan dan je ooit had kunnen denken.”

Werkwijze

We werken vaak en graag samen met een culturele of maatschappelijke organisatie. Dit is de manier waarop we theater met, in, voor en over de samenleving kunnen maken. We werkten en werken bijvoorbeeld samen met Vluchtelingenwerk, Amnesty International, Exodus-opvang na detentie, Gemeente Oss, Stichting Thuis in Oss, Muzelinck Oss en Nieuwe Veste Breda.

Hertog Zout doet in het kader van een projectthema een uitgebreid onderzoek. Dit onderzoek willen we graag zo open mogelijk samen met ons publiek doen. We noemen dit DE BEVRAAG. De bevraag, de naam zegt het al, bevraagt open en eerlijk, bijna naïef, maar daardoor wel zonder vooroordelen. De bevraag kan de vorm aannemen van portretfilmpjes, of kan een kookavond zijn waarop het publiek elkaar kan bevragen, of kan een preview van een voorstelling zijn, waar nog van alles te bevragen is.

De mensen van Hertog Zout

Per project wordt er een team samengesteld van Hertog Zouters: Theatermakers, acteurs, schrijvers, muzikanten, decorbouwers, communicatieve guru's, productieleiders en alles daar tussenin. Op dit moment werkt Letizia in verschillende projecten samen met: Irma Rens, Jens Akkermans, Christel Ooms, Celina van den Heuvel, Gegam Soghomonyan en Angelo Schuurmans.

Eerder deden deze mensen een mooie bijdrage aan een project:
Leon van Egmond, Leon de Waal, Lise-Lott Kok, Marjolein Buijs, Simon Haen, Nikie van Wees, Albert Klein Kranenburg, Ayham Mozayek, Angelo Schuurmans, Anna van der Kruis, Hanneke Scholten, Fiona Elferink, Mike van Amelsfoort, Erwin Boschmans, Sara van Gennip, DIanne Krijnen en vele andere.